Tips !

In dit blog geven we een aantal tips die kunnen helpen om veilig  een huis in Spanje te kopen. Het inschakelen van een Nederlandstalige aankoopmakelaar is in Spanje geen overbodige luxe. Hij/zij kan je helpen bij de juiste beslissing en zorgen dat alles goed verloopt.

Kies de locatie

Wat zijn je woonwensen? Wil je de drukte van een stad, strand op loopafstand of wil je rust en ruimte? Wil je graag het echte Spaanse gevoel van een dorp vol Spanjaarden of woon je graag tussen anderen extranjeros? Als je de locatie weet kun je aan de slag en gericht gaan zoeken.

 Een Nie nummer regelen

Voor, onder andere, het kopen van een woning in Spanje dien je over een NIE te beschikken. De aanvraag kan geruime tijd in beslag nemen. Handig als je dit op tijd regelt dus.

Een NIE nummer in Spanje is een identificatie van buitenlanders en het staat hier voor “Número de Identificación de Extranjeros” en dit moeten zowel residenten als niet-residenten hebben.

 

Het is noodzakelijk om je te legitimeren bij overheidsinstanties en Spaanse belastingdienst.

Je kunt je aankoopmakelaar vragen dit voor je te regelen. Of je laat het door een gestor regelen. Wat een gestor is kun je hier lezen.

Zorg dat de financiering rond is.

Wat is je budget voor een huis in Spanje? Heb je een hypotheek nodig? Onderzoek dan eerst hoe hoog deze maximaal kan zijn. De kosten koper in Spanje zijn ca. 12%. Een flink bedrag dat je moet meenemen in het aankoopbedrag.

Schakel een aankoopmakelaar in.

Een aankoopmakelaar kan een heleboel voor je doen. Van alles vertellen over de locatie, de voorzieningen, hoe je een Nie nummer aanvraagt, welke papieren er nodig zijn voor een veilige aankoop en nog veel meer. In de meeste gevallen is dit ook nog GRATIS omdat de verkoopmakelaar de courtage deelt met de aankoopmakelaar. Voor de kopers geen kosten dus.

De aankoopmakelaar zal je tevens verwijzen naar een goede Nederlandstalige advocaat en kan, indien gewenst, een bouwkundige keuring voor je regelen.

Waar letten de aankoopmakelaar en de advocaat op?

Verschillen tussen het kadaster en het eigendomsregister

In Spanje kan het voorkomen dat er verschillen zijn tussen de verschillende registers. Klopt het aantal m2? Het is erg belangrijk dat deze documenten goed worden gecontroleerd en de inhoud met elkaar overeenkomt.

Controleren wie de eigenaar is

Vanzelfsprekend is het belangrijk dat de verkoper van de woning ook de eigenaar is. Stel je voor dat hij het huis van de buurman verkoopt! Hij zou alleen de plantjes water geven…..

Soms zijn er meerdere eigenaars, bijvoorbeeld erfgenamen.

Ook is verstandig om te na te gaan of de woning deel uitmaakt van een comunidad de propietarios (de VVE). Het opvragen van de laatste notulen en jaarstukken geeft veel duidelijkheid.

 

Vergunningen voor de bouwconstructies

Of het nu gaat om een bestaande woning of een nieuwbouwwoning, het is altijd belangrijk om te controleren of de eigenaar beschikt over een vergunning voor de bouw van de woning. Het komt in Spanje veel voor dat woningen, of een delen daarvan (denk aan zwembaden of veranda’s), zijn gebouwd zonder geldige vergunning. In dat geval zal er moeten worden gezien of de bouwconstructie alsnog kan worden gelegaliseerd of dat er een andere oplossing kan worden gevonden.

Gaat na of er lasten of hypotheken op de woning rusten

Verder is het vanzelfsprekend dat de woning die je koopt vrij is van beslagen, hypotheken of andere rechten van derden. Een beslag kan heel vervelend zijn wanneer je als koper bijvoorbeeld al een aanbetaling hebt gedaan voor de woning. De verkoper mag de woning dan namelijk niet verkopen.

 

Het kan dan ook heel moeilijk zijn om je aanbetaling terug te krijgen zonder dat er een juridische procedure tegen de verkoper moet worden gestart. Dit is één van de redenen dat het zo belangrijk is om een deskundige advocaat in Spanje in te schakelen bij het kopen van een Spaanse woning.

Controleert of de woning huurders of anderen (ongewenste) bewoners heeft

Ook in Spanje breekt koop geen huur. In veel gevallen zal je als koper dan ook het huurcontract moeten respecteren. Gedurende deze tijd kan je geen gebruik maken van jouw woning, daarentegen zal je wel recht hebben op de huurbetalingen.

Indien er sprake is van ongewenste bewoners die ook niet bereid zijn om huur te betalen dient er een juridische procedure te worden gestart. Deze procedure is vaak kost en tijdrovend.

Gaat na of de juiste certificaten aanwezig zijn

Bij een nieuwe woning is dit de licencia de primera ocupación en bij bestaande woning kan dit ook de cédula de habilitabilidad zijn.

Dit certificaat – letterlijk certificaat van bewoning – heb je bij een nieuwbouwwoning nodig om nutsvoorzieningen aan te sluiten, zoals het water, elektriciteit en gas. Bij bestaande woningen is het een bewijs dat alles legaal is gebouwd en de woning aan de voorschriften voldoet .

Daarnaast is de verkoper ook verplicht het certificado energético te leveren. Dit certificaat geeft je meer duidelijkheid over hoe efficiënt de woning met energie omgaat.

Dit blog bevat algemene informatie over het kopen van een woning in Spanje en kan in geen geval worden beschouwd als vervanging een juridisch advies.