Woningpresentatie in Spanje

We moeten het er toch maar eens over hebben. De foto’s van de te koop staande woningen in Spanje. Bijna al onze klanten beginnen erover.

De foto’s zijn van een wat andere kwaliteit dan we gewend zijn. Zo zien we soms de afwas nog op het aanrecht staan of de volle wasmand op het bed. En als opa toevallig in beeld de krant zit te lezen staat hij plots op Idealista.

En dan vaak nog de  enorme hoeveelheid meubels in de huizen. Grote kasten, kleine kasten, overal tafels en tafeltjes, stoelen, prullen en wat al niet meer. Het hoeft ook helemaal niet bij elkaar te passen. Eiken naast grenen, bloemetjesbank met gestreepte stoelen uit de jaren 80. Foto’s van al dan niet overleden familieleden, kleinkinderen in hun zondagse pak, moeders in volle glorie met bloemen in het haar en pasgetrouwde stellen sieren de muren.

Het is duidelijk dat Spanjaarden een wat andere kijk hebben op het presenteren van een woning voor verkoop. Dat geldt overigens ook voor het bepalen van de prijs. Die is zo af en toe ook gebaseerd op eigenaardigheden. Als de koper een lager bod doet dan de vraagprijs kunnen ze enorm beledigd zijn want “mijn moeder heeft hier haar hele leven gewoond”!  De emotionele waarde is heel belangrijk. Best lief, maar voor kopers niet zo relevant.

Terug naar het bekijken van een propvolle woning.

HOE MOET JE DAAR DOORHEEN KIJKEN?

Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 90% van de ‘kijkers’ niet door de persoonlijke inrichting van de verkopers kan kijken. Nu vind ik dat wel erg veel, maar onderzoek is onderzoek. Afgezien van het ergens doorheen kunnen kijken is er natuurlijk ook het gevoel als je een huis binnenstapt. Als het vies, stoffig en rommelig is heb je niet de neiging om eens gezellig rond te kijken. Eigenlijk wil je gewoon weg. Tenminste, dat gevoel heb ik weleens gehad. En dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn van de verkoper.

Maar goed, je bent in die Spaanse casa die eigenlijk aan al je wensen en eisen voldoet maar het interieur laat wat te wensen over. Wat te doen? Op de eerste plaats moet je letten op de bouwkundige staat. Vochtvlekken, scheuren, verzakkingen. Als het huis bouwkundig niet fris oogt altijd een keuring laten doen.

NU HEB JE WAT FANTASIE NODIG

Probeer de inrichting weg te denken en puur naar de ruimte te kijken. Hoeveel vierkante meter is het, zijn er lange wanden, hoe zou je het inrichten? Hoe zou het eruit zien met jouw meubels en spullen?

Met een frisse kleur op de muren en nieuwe gordijnen? Misschien helpt het als je een plattegrond maakt en deze gaat indelen. Soms is die aanwezig, soms moet je zelf de maten nemen. Maar het loont wel de moeite om het visueel te maken voor jezelf. Laat je dus niet te snel ontmoedigen door wat je aantreft. Negeer zo veel mogelijk de meubels en andere spullen en kijk puur naar de indeling en de ruimtes.

ER IS GEEN GOED OF SLECHT

Spanjaarden denken nu eenmaal anders over hun woningen dan wij noordelingen. Ze zijn gek op hun huis, maar op een andere manier. Een huis is om lekker in te leven met je familie. Niet om je druk te maken of veel geld uit te geven aan de inrichting. En we kunnen natuurlijk niet alle Spanjaarden over een kam scheren. In de grote steden is het weer anders als op het platteland of in kleine dorpen. En jonge Spanjaarden doen vaak wel hun best voor een mooi interieur.

En dan nog dit: in Spanje blijven bij de verkoop van een woning vaak de spullen, dus ook de meubels, achter. Als je geen zin hebt om dat allemaal zelf op te ruimen en af te voeren moet je bij de koop bedingen dat ze het huis leeg opleveren. Maar wees voorzichtig. Sommige oude meubels zijn met een likje verf opeens weer helemaal van nu.

Veel succes met het bekijken van je droomhuis in Spanje en als je vragen hebt kun je altijd even bellen of mailen.

Contact

Nog wat links om woningen te zoeken

https://www.idealista.com/nl/

https://www.kyero.com/nl/spanje-vastgoed-te-koop-0l55529