Vakantieverhuur van je huis in Spanje

Genieten van de Spaanse zon en tegelijkertijd wat verdienen? Dat kan door je huis te verhuren.

In dit blog gaan we in op de vakantieverhuur van je huis. Wat is er nodig, wat zijn de regels en hoe pak ik het aan?

Spanje trekt jaarlijks miljoenen toeristen aan. Met zijn prachtige stranden, rijke cultuur, bruisende steden en vele restaurants en bars is het natuurlijk ook een topbestemming.

Bezit je een huis of appartement aan de Costa Blanca Noord dan is verhuren een geweldige manier om je huis te gelde te maken en te profiteren van de grote vraag naar vakantiewoningen.

Het fijne is dat je zelf kunt bepalen wanneer je het verhuurt. Je kunt je eigen plan trekken om van je huis te genieten en tegelijkertijd geld te verdienen. Dat is een mix van plezier en zaken.

Je kunt het gemiddeld 12 weken per jaar verhuren tegen een hoogseizoen tarief.
Tarief per maand voor overwinteraars is natuurlijk lager. Vuistregel: wat je in het hoogseizoen per week aan huur vraagt, vraag je in de winter per maand.

Wat heb je nodig?

Om je huis of appartement te mogen verhuren heb je een verhuurlicentie nodig. Deze licentie betekent dat je met toestemming van de lokale autoriteiten je woning mag verhuren. Bij bedrijven zoals booking.com en Airbenb is het verplicht om je nummer te vermelden. Ook als je op social media adverteert moet je het nummer vermelden.
Verhuur je de woning zonder verhuurlicentie dan kun je een boete krijgen.

Voor huurders is de aanwezigheid van een verhuurlicentie ook prettig. Voor hen betekent het dat de woning geschikt is voor verhuur en dat ze huren bij een serieuze verhuurder.

Als je een woning bezit in Spanje moet je jaarlijks bij de belasting een formulier indienen. Als je verhuurt moet dit ieder kwartaal. Over de verhuur inkomsten betaal je 19% belasting. Deze werkzaamheden kun je het beste door een gestor laten uitvoeren. Zij weten de weg in de regelgeving en zijn niet duur.

Regels

Elke plaats heeft zijn eigen regels omtrent het verstrekken van een verhuurlicentie. Het is dus van belang om eerst uit te zoeken wat in jouw stad, dorp of regio de voorwaarden zijn.
In het algemeen zijn rookmelders evenals brandblusapparatuur verplicht. Verder wordt er gekeken naar naar de algemene veiligheidsnormen. Het voert te ver om in dit blog alles te bespreken omtrent regels en voorwaarden. Ga er gewoon van uit de woning veilig moet zijn en voorzien van de noodzakelijke voorzieningen.
Wil je een appartement verhuren dan is het belangrijk dat je informeert bij de beheerder/Vereniging van Eigenaren om te achterhalen wat de regels zijn met betrekking tot verhuur.

Succesvol verhuren

Om succesvol te kunnen verhuren moet je proberen door de ogen van de huurder naar je woning te kijken. Wat wil je dat ze zien? In ieder geval een schoon huis of appartement, leuk ingericht met goede voorzieningen tegen een aantrekkelijke prijs. Ruim je persoonlijke spullen op in een afsluitbare kast of kamer en kijk eens rond of er niet te veel spullen staan. Houd het neutraal en rustig. Zorg dat er linnengoed is, kook- en eetgerei en comfort. Televisie wordt door de meeste mensen op prijs gesteld en natuurlijk is goed internet/wifi tegenwoordig een must. Kleine attenties, zoals een welkomspakket, worden enorm gewaardeerd. Zo krijg je terugkerende huurders en goede mond op mond reclame.

tiny house, off grid

Off-grid vakanties worden steeds populairder. Terug naar de natuur. Geen tv, elektriciteit middels zonnepanelen en water uit een put. Heb je een finca met weinig voorzieningen en luxe dan is er groep mensen die dit zeker aanspreekt!

Verhuurbedrijven

Omdat je zelf waarschijnlijk niet in Spanje bent als de woning wordt verhuurt, is het gebruikelijk dat je dit door een bedrijf laat doen. Zij zorgen voor de planning, sleuteloverdracht, schoonmaak en kleine reparaties. De gebruikelijke vergoeding voor het verhuurbedrijf is 30% van het totale verhuurbedrag.

Heb je belangstelling om te gaan verhuren en wil je meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op.

Mail naar info@houseofsun.eu of bel +34 695 800 006

Fijne dag!