KAPERS, KIJKERS EN KOPERS OP DE KUST

Toen ik nog als makelaar werkte in Nederland had ik een ‘aankoop’ klus voor een mevrouw. Toen we de straat inreden om naar een kanshebbend huis te kijken riep ze ineens: Oh, maar hier wil ik niet wonen hoor! Verbaasd keek ik haar aan: ‘Ben je dan niet eerst even naar het huis gaan kijken voordat je mij meevroeg?’.

In Nederland gaan we het huis dat onze aandacht heeft gevangen op internet eerst begluren van buitenaf. Zo onopvallend mogelijk, want we willen niet betrapt worden door de verkoper. Dus als we met onze verrekijker in de bosjes hebben gelegen en het oordeel is nog steeds positief dan maken we een afspraak bij de makelaar voor een bezichtiging.

IN SPANJE GAAT DAT MEESTAL NIET

Zo niet in Spanje. Wie hier op internet zoekt of de etalage van een makelaar bekijkt vind geen adres. Dus vantevoren even langsrijden gaat niet. Hooguit kent je de buurt waar de woning staat maar dan is het nog een heel gezoek naar het begeerde pand en het zal zelden leiden tot succes. Ken je de omgeving alleen van vakanties dan zal het lastig worden. Je bent immers niet op de hoogte van alle namen van gebieden en urbanisaties.

Dus u wijst in de etalage of de laptop een huis aan en zegt: ‘dat ziet er goed uit’. De makelaar troont u mee in de auto en rijdt naar ……….’Oh, maar hier wil ik niet wonen hoor!’.

Zo kan het dus wel even duren voordat u uw droomhuis vindt.

HOE GAAT HET HIER?

In Spanje kennen ze geen exclusiviteit. Kies je in Nederland één makelaar uit die je huis verkoopt, in Spanje kunnen meerdere makelaars het huis aanbieden. Soms ook nog tegen verschillende prijzen en voorwaarden. Ook de verkoper laat het huis te koop zetten bij verschillende makelaars. Een Spaanse, een Belgische en Duitse makelaar bijvoorbeeld. Zo heb je als verkoper meteen een grote kopersmarkt te pakken. De makelaar die het huis uiteindelijk verkoopt krijgt de commissie. In de meeste gevallen moeten ze deze delen met een andere makelaar, die de woning ook in zijn etalage heeft gehangen en de kopers aanbrengt. Maar niet iedere makelaar heeft de sleutels van het huis. De afspraken voor bezichtiging lopen via de makelaar die het contact met de verkoper heeft.

Zo zijn er dus vaak meerdere makelaars betrokken bij de verkoop van een woning. Dat verklaart meteen de commissie, of courtage, van maar liefst 5%. Na het delen door twee of soms zelfs drie makelaars hebben allen dan toch een net bedrag voor hun werkzaamheden.

DE AANKOOPMAKELAAR

Dan toch nog even dit. Er zitten meer haken en ogen aan het kopen van een huis dan alleen de prijs. Neem daarom een deskundige in de arm. De papieren van de woning worden gecontroleerd, er worden duidelijke afspraken gemaakt over de overige voorwaarden en alle andere zaken zodat je kunt kopen zonder zorgen.

Een aankoopmakelaar kost je niets en kan vooraf het kaf van het koren scheiden aan de hand van uw wensenlijstje. Je wordt niet meegesleept naar afgelegen finca’s waar je alleen met een trekker kan komen noch naar een huis in de bergen terwijl je op loopafstand van de zee wilde wonen!

U kunt uw tijd beter besteden aan een terrasje pakken en heerlijke Spaanse tapas eten met misschien een glaasje Sangria erbij.

Waarom kost een aankoopmakelaar niets? klik op de link https://www.houseofsun.eu/diensten/

Spaanse huizensites

http://www.fotocasa.es

http://www.idealista.com

http://www.pisos.com