SPAANSE WONINGMARKT EN DE CORONACRISIS

Wat zijn de korte- en langetermijneffecten van de COVID-19-pandemie op de Spaanse vastgoedmarkt, en dan met name de markt voor tweede huizen en de vraag van buitenlanders?

In algemene zin wordt verwacht dat de markt zeker drie maanden nodig heeft om te herstellen en dat kopers zullen afwachten. Ook zullen zich juist nu kansen voordoen en is het goed mogelijk dat er tijdelijk minder aanbod zal zijn.

De website Spanish Property Insight onderzocht de impact van de pandemie op de Spaanse huizenmarkt door middel van een lezersonderzoek. Meer dan 600 personen namen deel aan de enquête, een grote respons voor een nichemarkt. Ongeveer een derde van hen zijn buitenlanders die onroerend goed bezitten in Spanje, iets kleiner is de groep respondenten die onroerend goed bezit in Spanje, maar van plan is dit te verkopen en dan is er een groep professionals binnen de vastgoedmarkt, die ook deelnam aan de enquête.

Spaanse vastgoedmarkt zeker drie maanden bevroren

De huizenmarkt is door de huidige situatie volledig tot stilstand gekomen. Spanish Property Insight vroeg hoe lang mensen denken dat de markt bevroren zal blijven en het zonder een significant aantal potentiële kopers moet doen, 57% denkt dat het meer dan zes maanden zal zijn en 30% drie tot zes maanden. Slechts 12% verwacht dat er minder dan drie maanden nodig zal zijn voor herstel. Dus 88% van de marktspelers verwacht dat de Spaanse markt voor tweede huizen langer dan drie maanden zal worden bevroren. Als ze het bij het rechte eind hebben, wordt de sector net zo hard getroffen als tijdens de Spaanse vastgoedcrash tussen 2008 en 2010. Veel agenten en projectontwikkelaars op de vakantiehuizenmarkt zouden failliet kunnen gaan.

57% verwacht flink daling huizenprijzen

In algemene termen denkt 57% van de ondervraagden dat de huizenprijzen door deze situatie flink omlaag zullen gaan, terwijl 37% verwacht dat de prijzen slechts “een beetje” zullen dalen. Slechts 6% verwacht dat de crisis helemaal geen impact heeft op de prijzen. Aangezien bijna iedereen verwacht dat de prijzen voor tweede huizen in Spanje veel of een beetje zullen dalen, kunnen we erop vertrouwen dat dit precies is wat er zal gebeuren, stelt Spanish Property Insight.

Buitenlandse vraag zal tijdelijk dalen

Meer dan driekwart verwacht dat de impact van het coronavirus op de buitenlandse vraag naar onroerend goed in Spanje van tijdelijke aard zal zijn en niet langer dan een jaar of twee zal duren. 17% verwacht dat de impact beperkt zal blijven tot enkele maanden. Slechts 7% van de ondervraagden verwacht dat de impact op de buitenlandse vraag van blijvende aard zal zijn.
Kopers verwachten coronaviruskorting

52% verwacht dat kopers zullen afwachten tot de prijzen dalen en zich kansen voordoen. Mensen hebben in tijden van crisis geld nodig om aan hun verplichtingen te voldoen en hun activa zullen sommigen moeten liquideren tegen elke prijs die ze kunnen krijgen; tweede huizen zijn niet-essentiële bezittingen die als eerste worden geofferd. Het is dan ook denkbaar dat er de komende zes maanden interessante objecten worden aangeboden, sommige op de markt, andere buiten de markt.

20% verwacht dat kopers die reeds van plan waren een aankoop te doen, hun plannen zullen doorzetten zodra het veilig is om dit te doen. Verkopers moeten er wel rekening mee houden dat kopers om een ‘coronaviruskorting’ zullen vragen. 26% verwacht dat kopers hun plan om dit jaar te kopen zullen laten varen, en 5% denkt dat kopers helemaal van hun plannen zullen afzien.

43% haalt object van de markt

Uit de enquête blijkt dat van 41% van de verkopers wordt gedacht dat ze doorgaan zoals voorheen, zonder de vraagprijs aan te passen als gevolg van de crisis. Gezien de groeiende kortingsverwachtingen aan de koopzijde, zal hier een duidelijke mismatch ontstaan. Kopers zijn in dit soort situaties meestal aan de winnende hand.

Van 16% wordt gedacht dat ze hun prijsverwachtingen onmiddellijk verlagen om een koper te vinden. De vraag is, zal de prijsverlaging voldoende zijn om snel een koper te vinden, of zullen ze langzaam in prijs dalen en de kans missen om een ​​snelle verkoop te doen?

Van 43% wordt verwacht dat ze hun object definitief van de markt halen (5%) of wachten met de verkoop totdat de vooruitzichten beter zijn (38%). Mogelijk zijn er dus een tijdje veel minder woningen op de markt.