5 SPAANSE GEWOONTEN

1. Voor Spanjaarden is het heel normaal om in een restaurant uit eten te gaan. Een restaurant is simpelweg een plek waar je je vrienden ontmoet onder het genot van een hapje en een drankje. Spanjaarden delen hun gerechten ook vaak. Niemand staat raar te kijken als u een gerecht ‘para compartir’ bestelt – om te delen. Het gerecht wordt dan keurig in het midden van de tafel geserveerd en iedereen krijgt een bordje en bestek om lekker een hapje mee te prikken. Spanjaarden eten overigens laat. Restaurants gaan daardoor vaak pas om 20.00 uur of 21.00 uur open.

2. Spanjaarden hebben een dagindeling die wat later start en later eindigt dan in de meeste andere landen. De ochtend start met koffie rond 10.00 uur en loopt door tot aan de lunch, die meestal om 14.00 uur begint. Tot die tijd kunt u ‘buenos dias’ (goedemorgen) zeggen. Na de lunch, zo rond 16.00 uur, wordt het ‘buenas tardes’ (goedemiddag) en pas als het donker is zegt u ‘buenas noches’ (goedenavond). De siësta wordt gehouden tijdens lunchtijd. Niet-Spanjaarden denken vaak dat het een middagdutje is, maar in werkelijkheid gaan de meeste Spanjaarden lunchen of wandelen. De meeste winkels, musea, gemeentehuizen en banken sluiten op dit moment van de dag, maar grote winkelketens en supermarkten blijven steeds vaker de gehele dag open.

3. Ieder land heeft zijn eigen manier van begroeten. Een buiging, een hand schudden of kussen op de wang. In Spanje schudden twee mannen elkaar de hand en zijn twee kussen op de wang gangbaar bij vrouwen – vaak al bij de eerste ontmoeting. Eerst links, dan rechts. Sta dus niet raar te kijken als u aan uw nieuwe buurvrouw wordt voorgesteld en direct twee hartelijke pakkerds op de wang krijgt.

4. Lawaai is iets waarmee Spanjaarden prima kunnen leven. Dorpsfeesten en kermissen worden middenin het dorp of de stad georganiseerd en gaan vaak door tot diep in de nacht. En dan is het heel normaal om nog eens wat vuurwerk af te steken. Ook conversaties worden op maximaal volume gehouden. Iedereen mag het horen, aan tafel of op straat. De reden zou zijn dat fluisteren onbeleefd is. Wie zacht praat of fluistert, heeft iets te verbergen. En wie weet roddelen ze wel over een andere persoon in de ruimte? Om het zekere voor het onzekere te nemen, praat iedereen luid en duidelijk. En dat mag best allemaal tegelijk. En door elkaar.

5. Te laat komen is niet onbeleefd bedoeld. Spanjaarden leven simpelweg minder volgens de klok. Ze zijn relaxt en gaan ervan uit dat als het vandaag niet lukt, het dan misschien morgen wel goed komt. Sociale contacten en vooral familie zijn het belangrijkst – en die contacten worden meestal buiten onderhouden. Dat is ook niet zo vreemd gezien het heerlijke klimaat. Overal zijn picknickplaatsen te vinden waar hele families uitgebreid barbecueën. Ook rivierbeddingen en het strand zijn hiervoor geliefde locaties. De stoep voor de deur wordt met een paar plastic stoeltjes als verlenging van het huis gezien en ook wandelen is populair. Zodra het schemerig wordt en het buiten iets afkoelt, trekt jong en oud massaal de sportieve schoenen aan om al (luid!) pratend een paar kilometer af te leggen. Wandelen zou zelfs de reden zijn waarom Spanjaarden gemiddeld steeds langer leven. Spanje is wereldwijd het vierde land met de hoogste gemiddelde leeftijd!

Spaans gezegde:

Una comida sin vino es un desayuno

(een maaltijd zonder wijn is een ontbijt)