Sleep hacks, oftewel lekker slapen als het warm is

Vooral in de maanden juli en augustus zijn de nachten warm aan de Costa Blanca. Die zwoele avonden zijn heerlijk totdat je naar bed gaat. Slapen met warm weer is voor veel mensen een probleem. Er zijn tal van zinnige en onzinnige tips om koeler te slapen.

We hebben er een aantal op een rijtje gezet

Een ventilator naast je bed. Met een plastic fles en wat ijsklontjes ervoor heb je een home-made airco. Grappig om een keer te proberen.

 

 

Slaap met open ramen en deuren. Laat de frisse lucht binnen komen.
Slaap naakt.  Schijnt fijn te zijn, maar persoonlijk vind ik het niks. Ik ga dus voor een dun groot shirt. Ergens onder liggen vinden de meeste mensen ook fijn. Dan is een ouderwets laken wel lekker.

Je kan natuurlijk je kussen even omdraaien. Maar je kan ook je kussen (in een zak) in de vriezer stoppen. Klinkt een beetje als gedoe en je hebt ook wel een goede vriezer nodig. Maar het zal je verrassen hoe goed dit werkt.

 

Koude douche
Spring onder een koude douche of eindig in ieder geval met koud water. Duik direct erna je bed in. Je lichaam is nog even koel, lang genoeg om rustig in slaap te vallen

Laat je voet of been onder het laken uitsteken. Er zijn allemaal theorieën die onderschrijven dat dit de beste manier is om lichaamswarmte af te voeren. Er zijn ook mensen die adviseren met natte sokken aan te slapen. Dat lijkt me echt vreselijk.

Voldoende drinken. Water, vooral geen koffie of alcohol. Maar een glas koude rosé met ijs is toch wel heeeeel lekker.

Beddengoed van katoen is extra goed ademend en voelt hierdoor koeler aan. Daarbij is katoen een beetje krakerig, het sluit hier door minder strak en plakkerig om je lichaam heen. De fris krakerig eigenschap zorg ervoor dat katoen je heerlijk koel kan slapen. Je kan ook voor een ander natuurlijk materiaal kiezen zoals linnen. Linnen is vaak wat ruwer en meer open geweven.

De goeling
Je benen die op elkaar of tegen elkaar aanliggen (of beter gezegd plakken) houdt veel mensen ook wakker. In Nederlands Indië gebruikte ze hier een goeling voor. De goeling is een rond lang rol kussen gevuld met kapok, die je ook wel in een open bamboo structuur zag. De goeling werd tussen de benen, armen of borst geklemd, wat in het warme klimaat huid-op-huidcontact voorkwam.

Tegenwoordig kun je ze kopen als bedmate.

Ze zijn onder andere hier te koop:

Suite702

goeling.nl

Slaap lekker!