De Notaris

Je hebt je huis gevonden! Fijn. Arras getekend, 10% aanbetaald, opleverdatum afgesproken etc. Nu nog naar de notaris voor de overdracht en dan kun je aan de slag met je plek onder de zon. 

Klinkt simpel, maar ik merk dat er toch nog veel vragen zijn met betrekking tot deze laatste stap. Daarom een korte toelichting op de notaris. Vroeger overigens een leuke kroeg in Alkmaar ‘De Notaris’. Waarvan de eigenaar nu een zeer goed restaurant heeft in Javea ‘El Campo’. Maar dit terzijde.

Wat is er nodig voor de overdracht van een woning?

Allereerst natuurlijk het eigendomsbewijs. Dit moet op naam van de nieuwe eigenaar komen en wordt in de meeste gevallen geregeld door de notaris. Die zorgt dat de naam van de nieuwe eigenaar wordt geregistreerd in het eigendomsregister. Je kunt het ook door je advocaat laten doen, dat is maar net wat je afspreekt.

Kopieën van de IBI rekening (onroerend goed belasting) en andere kosten die per jaar worden betaald. Dit om de kosten te verdelen. Is de overdracht op 1 juni dan betaald de oude eigenaar de eerste zes maanden en de nieuwe eigenaar de laatste zes maanden van dat jaar.

In Spanje is een energie-efficiëntie certificaat verplicht en deze moet dus ook aanwezig zijn.

Betaalbewijs van de (waarschijnlijk) al betaalde 10% van de koopprijs.

En uiteraard nemen alle partijen een identiteitsbewijs mee.

De betaling

In Spanje gebeurt dat nog vaak met een bankcheque. Hiervoor heb je een Spaanse bankrekening nodig. Die heb je overigens ook nodig voor het betalen van bijvoorbeeld de nutsvoorzieningen. De bankcheque haal je op bij je bank voor je naar de notaris gaat en die overhandig je aan de verkoper na het tekenen van de akte. Gaat het per bankoverschrijving dan stort de bank het bedrag op de derdenrekening van de notaris. Deze maakt het geld wordt over na ondertekening.

Na de overdracht

Moet je nog even wachten op de Copia Simple. Het woord zegt het al: een simpele kopie van het zojuist getekende contract. Met deze kopie kun je de nutsvoorzieningen op je naam zetten en naar het plaatselijke belastingkantoor (SUMA) voor de gemeentebelastingen. Een handig document want de ‘echte’ escritura of eigendomsbewijs laat nog even op zich wachten. Deze kun je na een paar maanden ophalen bij de notaris. Je krijgt hierover bericht.

Dan nog even dit: Modelo 210

Wanneer je eigenaar bent van vastgoed in Spanje maar er minder dan 183 dagen verblijft, ben je geen fiscale resident. Dat betekent dat je modelo 210 zal moeten invullen. Woon je zelf niet in Spanje maar verdien je er wel inkomsten en betaal je geen inkomstenbelasting? Ook dan ben je verplicht om modelo 210 in te dienen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je je woning in Spanje verhuurt en hieruit inkomsten verwerft.
Modelo 210 moet je dus elk jaar op eigen initiatief invullen en indienen vóór 31 december van dat jaar. Niet vergeten dus.
Veruit de meeste woningbezitters in Spanje laten dit doen door hun gestor. Maar wil je toch zelf aan de slag dan moet je even je eigendom opzoeken in het kadaster van de gemeente waar je woning staat. Op dit uittreksel vindt de gegevens die je nodig hebt.

Heb je nog vragen over dit onderwerp stel ze dan gerust. We beantwoorden ze graag
Bel naar +34 695 800 006 of mail naar info@houseofsun of klik op onderstaande link.

Contact Us

Dan nog even terugkomen op dat restaurant. Wil je er eens eten? Dan hieronder de link.

restaurant El Campo

Nog een handige website met veel info

https://www.vertreknaarspanje.nl/

Fijne dag!

Dirkje Sol