Je Spaanse Casa verhuren.

Als je de gelukkige eigenaar bent van een tweede huis in Spanje dan doet de mogelijkheid zich voor om deze te verhuren. Veel mensen vinden het in juli en augustus te warm aan de Costa en brengen deze maanden liever in het thuisland door. Of ze wonen half hier en half ergens anders. Zonde om het huis leeg te laten staan. Je kunt er namelijk een aardig zakcentje mee verdienen. Of op zn minst de jaarlijkse vaste kosten van het huis er van betalen.

MAG DAT ZOMAAR?

Een veelgestelde vraag. En het antwoord is nee. We hebben het nu niet over het  ‘verhuren’  aan familie, vrienden en kennissen. In die gevallen wordt vaak ‘verhuurd’ tegen de kosten van elektriciteit, water en dergelijke. Die manier van je huis ter beschikking stellen laten we hier even achterwege.

Als je zoon met zijn gezin gebruik maakt van je huis tegen ‘kostprijs’ dan kan dat natuurlijk.

In Spanje zijn er verschillende soorten verhuur, lange termijn verhuur, en korte termijn verhuur. Deze laatste is korter dan een jaar en de lange termijn verhuur varieert van een jaar tot vijf jaar.

Hier wil ik het hebben over vakantieverhuur. Want daar zal het de meeste mensen om te doen zijn. We spreken van “vakantieverhuur” als een woning tegen vergoeding “op regelmatige basis” verhuurd wordt aan vakantiegangers en/of toeristen. 

Voor vakantieverhuur heb je een licentie nodig. Het hebben van een verhuurlicentie maakt duidelijk aan potentiële huurders dat jouw (vakantie)huis legaal, geregistreerd én geschikt is voor verhuur. Het huis krijgt een officieel nummer toegewezen dat je moet vermelden bij je advertenties op bijvoorbeeld https://www.booking.com of https://www.airbenb.com . De officiële licentie moet je aanvragen bij het plaatselijke gemeentehuis of eventuele regionale toerisme afdeling. Het kan ook zijn dat het huis of appartement  al een verhuurlicentie heeft. Mocht dat het geval zijn, dan kan deze van de vorige eigenaar op jouw naam gezet worden. De ervaring leert ons echter dat de overzetting op een andere naam complexer is en veel langer duurt, dan de aanvraag van een nieuwe licentie.

Als alles goed geregeld is dan kunnen je gasten van een fijne vakantie genieten

Om een verhuurlicentie aan te vragen moet je eerst beschikken over een  licencia de ocupación” of “cédula de habitabilidad” genoemd. Deze bewoningsvergunning zegt dat je huis geschikt en goedbevonden is voor bewoning.

EN JAHOOR, DAAR KOMT IE, DE BELASTING

Op het moment dat je een Spaanse woning gaat verhuren krijg je te maken met de Spaanse belastingen. Alle huurinkomsten voor vakantieverhuur moeten voor buitenlanders (géén officiële inwoner van Spanje) per kwartaal ingediend worden bij de Spaanse belastingdienst. Voor de opgave zijn een aantal gegevens vereist zoals, namen van de gasten, de duur van hun verblijf en de huurinkomsten die je ontvangen hebt.

Heel eerlijk: dit kun en wil je allemaal niet zelf doen. Daar heb je een gestor voor nodig (lees hier meer over de gestor). De benodigde papieren, de belastingaangifte, het contact met officiële instanties……Je kunt het echt veel beter aan een gestor overlaten. Voor een relatief klein bedrag maken ze alles in orde. Wel zo fijn.

Veel succes met de verhuur! Voor vragen kun je altijd even mailen naar info@houseofsun.eu

Dirkje