ZOMAAR EEN NIEUWTJE

MÁLAGA – Een bakker uit Algatocín (Ronda) in de provincie Málaga heeft het duurste brood van Spanje en zelfs ter wereld gemaakt. Juan Manuel Moreno van bakkerij Pan Piña is een van Spanje’s 80 beste bakkers en is een geliefde plaats waar de rijke Arabische sjeiks, Russisch magnaten en rijke Chinezen hun dagelijkse brood kopen. Een van zijn laatste creaties heeft een verkoopprijs van maar liefst 1.380 euro.

Enkele jaren geleden presenteerde dezelfde bakker bij Madrid Fusion en de stand Sabor a Málaga al het duurste brood ter waarde van 192 euro maar de creatie die de bakker nu gemaakt heeft is zelfs zeven keer duurder. Dat is ook niet verwonderlijk als je weet dat er in het brood zilver en goud zit verwerkt.

Dit bericht kwamen we tegen op de site van https://www.spanjevandaag.com/. Deze site kunnen we van harte aanbevelen als het gaat om groot en klein nieuws uit Spanje.

Bakker Juan Manuel Moreno wilde dit keer twee versies van het dure 400 gram wegende brood aanbieden.

De eerste versie van het dure brood bestaat uit zilver en goud, steenzout dat handmatig is gewonnen zonder de natuur aan te tasten en 20 gram ‘gedachten’ om het bewustzijn over wat men eet te vergroten.Het tweede brood is gemaakt van roggebrood met naast het goud en zilver ook quinoa en chia. Beide broden zijn handmatige gedecoreerd met bloemmotieven.

Als we het toch over brood hebben…..

Spanjaarden eten hun brood met lekkere hammen en kazen, dopen het in stevige vissoepen en toasten het, besmeerd met olijfolie, tomaat en knoflook. Toch is het zeker niet alleen hartig wat de klok slaat. De Spaanse ensaimada is een heerlijk zoet broodje. Prachtig om te zien hoe bakkers het zachte deeg met suiker, eieren, gist en boter uitrollen tot een lange slinger en die daarna oprollen in de vorm van een knoop. Elke streek heeft wel een specialiteit: gevuld met chocoladecrème of gezoete pompoen bijvoorbeeld.