Markt, wijn en meer in de omgeving van Jalon

Beter kan ik het niet verwoorden

dus laat ik gedeeltelijk (de schuin gedrukte tekst) de website Verrassend Valencia aan het woord.

Het stadje Jalón (Xaló in het Valenciaans) in de provincie Alicante staat onder andere bekend om de prachtige vallei ‘Vall del Pop’ waarin het gelegen is. Je kunt er fijne wandeltochten maken en er zijn vele bodega’s (wijnboerderijen). De omgeving is al eens door de World Health Organisation uitgeroepen tot het gebied met het fijnste klimaat ter wereld, omdat zowel ’s zomers als ’s winters de temperatuur erg aangenaam is. Een geschikte vakantiebestemming dus!

 

 

Dwars door het stadje loopt de rivier Gorgos en er zijn twee stadsbruggen over deze rivier heen. Langs de rivier kun je bijvoorbeeld winkelen bij de boetiekjes of op een terras borrelen. Er wordt iedere zaterdag naast de rivier een markt gehouden, de Rastro de Jalón

En die markt is toch leuk! Al ons bezoek neem ik er mee naartoe. Het is een gewone markt, antiekmarkt en rommelmarkt ineen. Daarna nog even naar de bodega, wijn proeven en eventueel kopen, dan iets drinken of lekker gaan lunchen. Top!

De prachtige natuur

Jalón wordt omgeven door de groene vallei Vall del Pop en de rivier Goros. Daarnaast zijn er bergen, zoals de Sierra de Bernia (1128m), Penyo de la Mica (806m), Sierra del Forner (889) en de Castellet (608m). De natuur is er erg Spaans; olijfbomen, naaldbomen, wijngaarden en sinaasappelplantages. Je kunt de natuur verkennen door een wandeltocht door de bergen te maken, maar je kunt er ook voor kiezen om op de mountainbike te stappen.

Bron: https://www.verrassendvalencia.nl/

Meer wijn

 

En als je dan toch in de buurt bent rij dan even door naar Parcent. Daar hebben ze een bodega Gutierrez de la Vega, die zelfs een wijn mocht leveren voor het diner ter gelegenheid van het huwelijk van Prins Felipe met zijn Letizia. Niet goedkoop maar dan heb je wel wat!

Nog even dit

Als je vanaf de N332 afslaat naar Jalon (of Xalo) dan kun je bijna aan het einde van deze weg rechts af slaan naar Liber. Een piepklein dorpje maar echt even de moeite waard. Geniet van een drankje op het terras en van de bloemen en planten.