GOED OF SLECHT NIEUWS?

Onderstaand bericht zal ons niet verbazen

Volgens de gegevens van het Spaanse Bureau voor de Statistiek (INE) is de huizenverkoop in de maand april, middenin de noodtoestand en corona-crisis, met 39,2% gedaald. In totaal werden er in die maand 25.042 woningen verkocht wat het laagste aantal in een aprilmaand is sinds 11 jaar.

Tot nu toe zijn er dit jaar tot eind april 150.879 woningen verkocht waarvan 122.788 bestaande woningen en 28.091 nieuwbouwwoningen.

Bron: Spanje Vandaag, 13 juni 2020

Als de hele boel hermetisch op slot zit en je alleen de deur uit mag om boodschappen te doen dan wordt woningen verkopen natuurlijk erg lastig. De verwachting is algemeen dat de huizenprijzen zullen dalen. Er zal minder vraag zijn. Mensen worden onzeker, verliezen hun baan en zullen wat beter op de centjes passen.

Dit artikel vonden we op InSpanje.

Huizenmarkt niet hersteld van vorige economische crisis

Ondanks dat de prijzen van vakantiehuizen de afgelopen jaren bleven stijgen, waren deze nog niet terug op het niveau van vóór 2008. Vorig jaar lagen de huizenprijzen nog steeds 17% lager dan voor de economische crisis van tien jaar geleden.

Nu zullen de huizenprijzen per gemeente verschillen en sterk afhankelijk zijn van de lokale arbeidsmarkt en dan met name die binnen de toeristische sector, de sector die de grootste gevolgen ondervindt van de coronapandemie.

De helft van alle tweede huizen die aan buitenlanders worden verkocht in Spanje, ligt in de regio’s Alicante, Valencia, Málaga en de Balearen. Ook voor aanvang van de coronapandemie was hier het aanbod aan woningen al groter dan de vraag. Waarschijnlijk heeft ook de aankomende Brexit een negatieve invloed gehad op de Spaanse vakantiehuizenmark en zal het nog enige tijd duren voordat er weer vertrouwen is om in een huis in Spanje te investeren. Naar verwachting zullen de prijzen in deze gebieden dalen met 6 tot 7%.

Voor de een slecht nieuws  (lees verkoper) voor de ander (lees koper) goed nieuws.

Na de zomer wordt het waarschijnlijk wel heel aantrekkelijk om iets te kopen aan de Spaanse costa. Spanje blijft tenslotte een heerlijk land om te verblijven en met de huizenmarkt komt het uiteindelijk altijd wel weer goed!

Zie ook:

https://www.houseofsun.eu/algemeen/vakantie-huis-in-spanje-kopen-doen/

http://www.spanjevandaag.com

https://inspanje.nl/algemeen/13752/huizenprijzen-aan-spaanse-kust-voor-het-eerst-in-vijf-jaar-gedaald/