Een hypotheek nodig?

Spanje kent geen ingewikkelde hypotheekconstructies met beleggingsproducten, zoals  je deze in veel andere Europese landen tegenkomt. De meest gangbare hypotheek is een eenvoudige ‘annuïtaire’ hypotheek. Bij deze hypotheekvorm betaalt je iedere maand hetzelfde bedrag. Dit bedrag bestaat uit zowel rente als aflossing.

Maximale hoogte van een hypotheek in Spanje

Over het algemeen kun je maximaal 70% van de aankoopprijs of van de taxatiewaarde lenen. De laagste van de twee telt. Gaat het om een eerste woning in Spanje en bent u resident, dan kunt u meestal tot 80% lenen. Daarbij moet je de kosten koper zelf financieren. In Spanje zijn deze al snel 14% als je een hypotheek nodig heeft. Koopt u dus een woning voor vakantiedoeleinden van 300.000 euro, dan kun je maximaal een hypotheek van 210.000 euro krijgen. Bovendien betaal je zelf de hypotheek- en aanschafkosten van 14%, wat in dit geval 42.000 euro zou zijn. Grofweg heb je voor het kopen van een woning van 300.000 euro dus minimaal 132.000 euro eigen geld nodig. Er is wel een uitzondering. Als je een woning koopt die door de bank in beslag is genomen en je sluit bij diezelfde bank een hypotheek af, dan wordt soms tot 100% van de aankoopprijs gefinancierd.

Maximale looptijd

De maximale looptijd van een hypotheek in Spanje is 30 jaar. Dit hangt echter af van je leeftijd bij aankoop van de woning. Bent je 50 jaar bij aankoop van de woning, dan zal de maximale looptijd waarschijnlijk nog maar een jaar of 25 zijn. Bij de meeste Spaanse banken geldt namelijk dat je je hypotheek op 75-jarige leeftijd moet hebben afgelost.

Eisen voor een hypotheek in Spanje

De bank kijkt naar een aantal zaken om te beoordelen of je voor een hypotheek in Spanje in aanmerking komt. De belangrijkste zaken zijn het inkomen, de leeftijd en de (taxatie)waarde van de woning. Daarnaast kan de gezinssamenstelling een rol spelen, maar ook of je resident bent en of je de woning in Spanje permanent gaat bewonen of als vakantiehuis gebruikt.

In Spanje geldt de regel dat maximaal 35% van het netto maandinkomen mag worden gebruikt voor het totaal aan hypotheeklasten in Spanje, hypotheeklasten in Nederland of België (BRUTO), alimentatie verplichtingen en leningen. Grofweg kunt je er vanuit gaan dat je drie keer meer moet verdienen dan de maandelijkse hypotheeklasten. Voor een hypotheek van 500 euro per maand zou je netto dus minimaal 1.500 euro per maand moeten verdienen zonder dat er andere verplichtingen zijn (zoals hypotheek thuisland, betalingen m.b.t. andere leningen en alimentatie).

Hypotheekspecialist in Spanje

Het is belangrijk je goed te laten adviseren over een hypotheek in Spanje. Kijk daarom eens op www.spaansehypotheek.nl. Op deze website vindt u meer informatie over een hypotheek in Spanje én kunt u (in het Engels of Nederlands) direct een hypotheekofferte aanvragen.